Tot en met 18 jaar wordt bijna alle tandheelkundige zorg vergoed vanuit de basisverzekering. Met uitzondering van kroon- en brugwerk en orthodontie. Daarom hoeft u zicht over de kosten van het gebit voor uw kinderen geen zorgen te maken.

0-2 jaar

Géén voeding s’nachts! Door een andere speekselsamenstelling is het gebit s’nachts vatbaarder voor gaatjes en ziekten. Het enigste wat uw kleintje mag is wat water s’nachts. Borstvoeding en flesvoeding alleen bij hele kleine kinderen, laat nooit de fles de hele nacht achter.
Zodra de eerste tanden doorkomen beginnen met 1x daags met peuterfluoridetandpasta poetsten. Gebruik een kleine zachte tandenborstel.

2-6 jaar

Vanaf nu poetst u 2x daags met peuterfluoridetandpasta. Kinderen mogen zelf ook poetsen als ze dat willen, maar poets altijd na.

Vanaf 2 jaar iedere 6 maanden naar de tandarts voor controle/wennen. Het is het beste als u uw kind niet te veel voorbereid op een bezoek, dit geeft namelijk een gespannen lading voor uw kind. Het beste is als hij of zij nieuwsgierig wordt en vanzelf rond gaat kijken. Zeg nooit tegen uw kind ‘de tandarts doet je geen pijn’ of ‘hij doet niets’, dit geeft een negatieve lading en werkt vaak averechts.

6-8 jaar

Rond deze leeftijd beginnen kinderen te wisselen. De voortanden (8 stuks) wisselen en achter de melkkiezen komen de eerste blijvende kiezen erbij.

Vanaf nu moet er met normale fluoridetandpasta gepoetst worden. Let er op dat u nog steeds napoetst! De fijne motoriek is namelijk niet voldoende om zelfstandig goed genoeg te kunnen poetsen.

8-10 jaar

Overgangsperiode, tijd waarin even niet gewisseld wordt. U poetst nog steeds na bij uw kind. Vanaf 10 jaar moet uw kind zelfstandig kunnen poetsen.

10-12 jaar

Er worden in totaal 12 melkkiezen (en hoektanden) gewisseld voor het blijvende gebit. Meestal wordt er nu ook een beslissing gemaakt of een beugel noodzakelijk is of niet.

12-18 jaar

Wij adviseren voor hun 18e jaar nog even een uitgebreide controle (foto’s eventueel mondhygiëniste) te doen, omdat hij of zij nu nog onder de basisverzekering valt.